8  Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα σου όταν Σταματήσεις Να Γυμνάζεσαι
Η καρδιαγγειακή Φυσική Κατάσταση αρχίζει να πέφτει:   Ως αεροβική ικανότητα ορίζεται η ικανότητα του σώματος να μεταφέρει και να αξιοποιεί το οξυγόνο από... 8  Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα σου όταν Σταματήσεις Να Γυμνάζεσαι
  • Η καρδιαγγειακή Φυσική Κατάσταση αρχίζει να πέφτει:

 

Ως αεροβική ικανότητα ορίζεται η ικανότητα του σώματος να μεταφέρει και να αξιοποιεί το οξυγόνο από το αίμα στους μύες σας. Η ικανότητα αυτή μειώνεται μετά από 1 έως 2 εβδομάδες χωρίς γυμναστική. Η Δρ. Danielle Weis , γιατρός φυσικής αγωγής, δηλώνει:

“ Η λειτουργική ικανότητα της καρδιάς μειώνεται. Μετά από 3 έως 4 βδομάδες ξεκούρασης στο κρεβάτι , αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός(σε φάση ηρεμίας) κατά 15 χτύπους!».

 

 

  • Η Ευλυγισία χάνεται γρήγορα

Χάνετε τα πλεονεκτήματα της ευλυγισίας γρήγορα εάν απέχετε για σημαντικό χρονικό διάστημα από την γυμναστική. Οι μύες και οι τένοντες αρχίζουν να επανέρχονται στο τυπικό μήκος τους – ειδικά εάν έχετε μια καθιστική ζωή πχ δουλειά γραφείου. Απώλεια ευλυγισίας παρατηρείται από τις πρώτες  3 μέρες χωρίς γυμναστική , με ακόμη πιο έντονες μεταβολές μετά από απουσία άσκησης 2 εβδομάδων. Ασκήσεις με διατάσεις των μυών πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

 

 

 

 

 

 

  • Η Δύναμη αρχίζει να μειώνεται μετά από 2 εβδομάδες

Όταν σταματάτε την προπόνηση δύναμης, αλλαγές στους μύες σας αρχίζουν να συμβαίνουν μέσα σε λίγες μέρες, λέει η φυσιολόγος Michelle Olson. Όταν δεν προκαλούμε τους μύες μας , τότε αρχίζουν να χάνουν πρωτεΐνη η οποία  απορροφάται με την κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλεται μέσω της ούρησης. Μικρή αλλά ουσιαστική απώλεια της μυϊκής πρωτεΐνης (το δομικό στοιχείο των συσταλτικών μονάδων για κάθε μυϊκή ίνα) μπορεί να ξεκινήσει να συμβαίνει μέσα σε 72 ώρες. Αξιοσημείωτες αλλαγές συμβαίνουν επίσης , όταν προσπαθούμε να σηκώσουμε τα κιλά που σηκώναμε συνήθως αλλά μετά από 2 εβδομάδες απουσίας από γυμναστική. Όσον αφορά τους μακροχρόνια αθλούμενους, έχουν μια πιο αργή απώλεια μυϊκού ιστού από αυτούς που δεν γυμνάζονται καιρό.

 

 

 

  • Η ισχύς μειώνεται γρηγορότερα αποτι η δύναμη

Ως ισχύς ορίζεται H ικανότητα μας να παράξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ‘έργο σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Παράδειγμα ισχύος αποτελεί το πόσο γρήγορα μπορείτε να σηκώσετε ένα βάρος. Η απώλεια στην ισχύ συμβαίνει λόγω της αλλαγής στα ερεθίσματα των νεύρων των μυϊκών ινών, που ακολουθείται από απώλεια μυϊκής μάζας.

 

 

  • Το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης μειώνεται γρηγορότερα όταν είστε άρρωστοι

Κάποιος που είναι υγιής και κάνει ένα διάλειμμα από την γυμναστική, χάνει μυϊκή μάζα και καρδιαγγειακή ικανότητα πιο αργά από ό, τι ένα άτομο που σταματά την άσκηση εξαιτίας  ασθένειας ή τραυματισμού. Ο τελευταίος θα χάσει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης  2 φορές πιο γρήγορα, λέει ο Δρ Μπραντ Τόμας. Το στρες που προκαλείται από μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό, εχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σώμα απ’ ότι  το να κάνουμε απλά ένα διάλειμμα από την γυμναστική όταν είμαστε υγιείς. Είτε είστε αθλητής είτε γυμνάζεστε ερασιτεχνικά , εάν έχετε κάποιες εβδομάδες μακριά από την καθημερινή σας ρουτίνα γυμναστικής, το επίπεδο απορρύθμισης θα είναι αρκετά χαμηλό  λέει ο φυσιοθεραπευτής Danielle Weis και ένας τραυματισμός ή χειρουργείο μπορεί να πάρει έως και 12 μήνες ανάκαμψης.

 

 

  • Η συντήρηση είναι ευκολότερη απ ‘όσο νομίζετε

Εάν σχεδιάζετε να πάρετε το χρόνο μακριά από τη ρουτίνα γυμναστικής σας, να έχετε κατά νου ότι το να παραμείνετε σε φόρμα δεν σημαίνει όλα ή τίποτα!

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα φυσικής σας κατάστασης σε ένα εκπληκτικά μικρό χρονικό διάστημα, λέει ο Δρ Μπραντ Τόμας.

«Προκειμένου να διατηρήσετε τα επίπεδα τόσο της αερόβιας όσο και της δύναμης , θα πρέπει να κάνετε μόλις 20 λεπτά υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (Hiit) 2 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο αυτή η διαλειμματική προπόνηση θα πρέπει να είναι πραγματικά υψηλής έντασης, μεταξύ 80 και 90 τοις εκατό των μέγιστου καρδιακού ρυθμού σας.

 

 

  • Η ηλικία επηρεάζει την φυσική κατάσταση και τα επίπεδα fitness

«Χάνετε τη δύναμη και τη γενική φυσική σας κατάσταση δύο φορές γρηγορότερα καθώς γερνάτε» λέει ο Δρ Μπραντ Τόμας. «Οφείλεται στα επίπεδα ορμονών. Καθώς γερνάμε, έχουμε τα χαμηλότερα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH), γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να ανακάμψουμε. Χάνουμε επίσης την ικανότητά μας να χειριζόμαστε το στρες και να ανακάμπτουμε από τις προκύπτουσες ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη. Καθώς γερνάμε, ο ίδιος μηχανισμός οδηγεί σε μεγαλύτερη κόπωση μετά από μια προπόνηση. Οι ηλικιωμένοι αθλητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν μετά από μια προπόνηση συγκριτικά με νεότερους αθλητές σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει.

 

 

  • Χρειάζεται 3 εβδομάδες άσκησης για να αναπληρώσετε 1 βδομάδα αποχής

Μετά από μία περίοδο αποχής από τη γυμναστική, το νευρικό μας σύστημα χάνει την ικανότητά του να ενεργοποιείται όπως πρίν, λέει ο Irv Rubenstein, φυσιολόγος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χάνετε τα νευρικά ερεθίσματα που σας επιτρέπουν να σηκώνετε βαριά αντικείμενα με το ίδιο ποσό  προσπάθειας. «Όταν επιστρέψετε μπορεί να είστε σε θέση να σηκώσετε τα ίδια βάρη, ωστόσο θα πρέπει να εργαστείτε πάνω από την κανονική ικανότητα σας, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους μύες σας. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να κάνουμε ό, τι κάναμε πριν σταματήσουμε την γυμναστική και χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση μεταξύ των σετ και περισσότερες ημέρες, προκειμένου να ανακάμψουμε.»

 

 

.

 

 

 

Επιμέλεια: copyrights © www.cosmo-scope.com
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας www.cosmo-scope.com το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.