«Ανθρωπογραφές» με πρώτη ύλη το σώμα..ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
«Το εκμαγείο έχει αξία εσωτερικά ως το κενό, το αρνητικό το αποτύπωμα κάποιας μορφής και εξωτερικά ως μια νέα φόρμα» σημειώνει ο γλύπτης, Μάρκος... «Ανθρωπογραφές» με πρώτη ύλη το σώμα..ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

«Το εκμαγείο έχει αξία εσωτερικά ως το κενό, το αρνητικό το αποτύπωμα κάποιας μορφής και εξωτερικά ως μια νέα φόρμα» σημειώνει ο γλύπτης, Μάρκος Γεωργιλάκης, με αφορμή την έκθεση «ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΕΣ. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη» που παρουσιάζει το Εργαστήριο Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)  και το Μουσείο Μπενάκη, έως τις 29 Μαΐου,  στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

anthropografes-proti-yli-soma-mousio-benaki3

Στην έκθεση «ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΕΣ. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη»προβάλλονται έργα των φοιτητών του εργαστηρίου των ετών 2012-2015, τα οποία δημιουργήθηκαν για τις  τρεις θεματικές ενότητες: «Αυτοπροσωπογραφία», «Το χέρι μου» και «Το βάρος μου». Τα έργα βασίζονται σε αντίγραφα μελών των σωμάτων των ίδιων των φοιτητών, συμβάλλοντας έτσι στον προβληματισμό για το κατά πόσο ένα αντίγραφο ανθρώπινου σώματος μπορεί να είναι ή να γίνει έργο τέχνης. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο εργαστήριο και συνοδεύεται από μια ομότιτλη έκδοση (εκδόσεις «Λειμών»), η οποία αποτελεί προσπάθεια για μια θεωρητική προσέγγιση των παραπάνω θεμάτων που απασχόλησαν τους φοιτητές. Τα κείμενα της έκδοσης υπογράφουν οι Μάγδα Αναγνωστή (αρχιτέκτονας), Δημήτρης Αναγνωστής (διδάκτορας Ψυχιατρικής-Ψυχανάλυσης), Μάρκος Γεωργιλάκης, (γλύπτης και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ) και Δημήτρης Παυλόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

«Μετά τη μοντέρνα περίοδο, η παρουσία έργων βασισμένων σε αντίγραφα ζωντανών σωμάτων γίνεται ολοένα και πιο συχνή. Σε πολλές δε περιπτώσεις, εκτός από τα αντίγραφα, χρησιμοποιούνται και τα ίδια τα ανθρώπινα σώματα, ως μέσο ή ως εργαλείο. Χρησιμοποιούνται ακόμα και τα εκμαγεία, αφού, ως κάλυμμα συγκεκριμένης μορφής αποκτούν τις δικές τους διαστάσεις και αναλογίες, παρακολουθώντας βέβαια τις διαστάσεις και τις αναλογίες του περιεχομένου τους και γιατί έχουν την ιδιότητα να καλύπτουν και να αμβλύνουν τις όποιες λεπτομέρειες και να αποδίδουν μόνο τους βασικούς όγκους, δηλαδή γενικευμένη και αφαιρετική την εσωτερική μορφή. Αποκτούν έτσι τη δική τους φόρμα τη δική τους γλυπτική υπόσταση στο χώρο.….» σημειώνει ο γλύπτης-επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ, Μάρκος Γεωργιλάκης. «Όταν ο γλύπτης κάνει το πρόπλασμα, πλάθοντας τον πηλό, ξαναζωντανεύουν μέσα του παλιά βιώματα από τα πρώτα πρόσωπα της ζωής του και εμπειρίες που είναι συναισθηματικές και συγχρόνως κινητικές. Δεν είναι διόλου τυχαία η επιλογή του πηλού ως κύρια ύλη για την καθημερινή ενασχόληση με τη γλυπτική, σταθερά και σε βάθος χρόνου. Ο πηλός είναι μια ύλη ζεστή και απαλή, κατάλληλη για μεταμορφώσεις, αφού δεν είναι ούτε ρευστή ούτε στερεά, αλλά μεταβάλλεται από τη μια κατάσταση στην άλλη….», σύμφωνα με τον Δημήτρη Αναγνωστή, Διδάκτορα Ψυχιατρικής-Ψυχανάλυσης.

anthropografes-proti-yli-soma-mousio-benaki(1)

Τόσο η έκθεση όσο και η έκδοση αποτελούν τη δεύτερη δράση του Εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην ευρύτερη και βαθύτερη διερεύνηση των θεμάτων που απασχολούν τους φοιτητές, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιήθηκε το 2010, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Την επιμέλεια της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη έχει ο γλύπτης και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ, Μάρκος Γεωργιλάκης και τον σχεδιασμό η αρχιτέκτονας και  φοιτήτρια της ΑΣΚΤ, Ηρώ Μανδηλαρά. Το οπτικοακουστικό υλικό είναι δημιουργία του Ιάπωνα καλλιτέχνη, Yu Araki, ενώ η φωτογραφία της αφίσας που συνοδεύει την έκθεση είναι του Ανδρέα Σμαραγδή. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τις εργασίες των φοιτητών και γενικότερα την δουλειά του Εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής.

anthropografes-proti-yli-soma-mousio-benaki (2)

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργο τους οι φοιτητές: Γιάννης Αυγουστής, Ανδρέας Βερναρδάκης, Ευαγγελία Δημητρακοπούλου, Στυλιανή Δημητρίου, Θεοδώρα Δεδούση, Διαμαντή Αικατερίνη, Θωμάς Διώτης, Ζερβού Ελένη, Δήμητρα-Ταμάρα Ζίγκαρις, Δημήτρης Καμπουρόπουλος, Δημήτρης Καλογερής, Χριστίνα-Ευδοκία Καλογεροπούλου, Ορέστης Καραλής, Άννα Κετίκογλου, Αικατερίνη Κομιανού, Κυριακή Κούνιαρη, Δανάη Κρίκη, Γεωργία Κυριακίδου, Καλλιρρόη Κωστίκογλου, Μαρία Λουίζου, Μανουρά Μαρία, Ηρώ Μανδηλαρά, Μαρίνα Μαργέλου, Έλενα Μαρίνου, Κωνσταντίνος Μάρος, Λυδία Μηλίγκου, Αναστάσιος Μυλωνάς, Δανάη Νικολαΐδη-Κωτσάκη, Αλέξανδρος Ντούρας, Γιάννης Παπαδάκης, Μαρίλια Παπανικολάου, Χλόη Παρέ-Αναστασιάδου, Βαγγέλης Πιτσολάνης, Αργύρης Ράλλιας, Νίκος Ραφτάκης, Oscar Riguelme, Άννα Σάπκα, Γιάννης Σπηλιόπουλος Χρίστος Στεριόπουλος, Σπύρος-Αιμίλιος Τζίμας, Αρισταίος Τσούσης.
Αντιγόνη Καράλη

ethnos.gr